Translate

Sunday, April 17, 2011

Cara-Cara Mengatasi Period Pain atau Senggugut



hai semua...
hari ini tok nk share dgn ko org semua tentang senggugut atau bahasa olang putihnya PERIOD PAIN.
tok just share sahaja..klu ada salah dan silap harap dimaafkan ye kaum hawa semua...huhu ^_^

penerangan-
        period biasanya dtg pada setiap bulan [tgk betapanya seksa kaum
hawa],purata kedatangan period ni dalam 28-30 hari.tetapi ada gak yg lebih dan kurang spt yg cepat mybe 25 hari je..paling lewat mungkin la 35hari.
       senggugut dalam bahasa perubatan ialah Dismenorea.penyakit ini biasanya berlaku ketika hendak dtg bulan..dan lebih teruk ketika hari petama dan hari kedua.ada sesetenggah org sgt sakit/ ade gak yg ala2x sakit n ade gak yg sikit sahaja sakitnya..[ia berbeza pada setiap kaum hawa]

Tips-tips-
1-banyakkan minum air suam [seelok2nya 8gelas sehari]
2-tuam pada badan [area bawah pusat]
3-senaman [gerak2kan la sikit xkan duk baring je kan]
4-elakkan meminum minum air batu atau ais
5-sapu minyak panas pada perut dan sekitar ari2
6-vitamin-vitamin yg disarankan oleh doktor
7-letak bantal kat pinggang,baring mengereng kiri atau kanan..[tido ler jwpnya]
8-berjumpa dgn pakar sakit puan [jika teruk sanggat]

Petua-petua-
1-ambik dalam segengam halia [tumbuk lumat]
   air suam [jgn suam sgt]
   cara dia mudah sahaja masukkan halia yg dh ditumbuk lumat 2 dalam air suam..biarkan seketika [2 pasal            
   tok kata td jgn suam sgt]biarkan halia td mendap[turun] kat bawah..baca selawat 3 kali dan minum..insyllah    
   [mybe leh try campur madu utk elak rasa halia td 2]
2-urutan tgk la video ni-



3-ambik 1 botong kosong,isikan air suam..[jadikan tuam]
4-tido la jwpnya..hehehe t bila ko org dah terjaga insyallah kurang sikit rasanya..

Petua mengelak sengugut
1-joging atau jalan [aktifkan diri la 2]
2-makjun [better tanya pada org2 lame dulu]
3-amalkan makanan kesihatan spt manjakani dan kacik fatimah
4-amalkan makanan spt ulam-ulaman
5-halia
    serbuk lada hitam
    kapsul kosong
    Cara dia mudah sahaja halia yg telah ditumbuk td masukkan dalam kapsul dgn serbuk lada hitam td[biar    
    sama banyak]pastu telan kabsul 2..kan mudah..hehe klu xde kapsul 2..pandai2 la ko org telan..huhu
    Cara Makan dia 2bijik kapsul dalam 1 atau 2 minggu sebelum haid pada setiap bulan selama
    3bulan..insyallah..
6-kawen [suruh bf ko org nikah cepat]

PENTING!!!
jangan makan PAIN KILLER,PENADOL DLL sila dapatkan NASIHAT DOKTOR dahulu..

segala maklumat ni mungkin salah dan mungkin betul..baik anda dapatkan nasihat dr pada yg pakar..
akhir sekali segala yg baik disini elok lah pujian diberi PadaNya..
segala kekurangan dan keburukakn harap dimaaf dan diampun kan..

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...